会社案内

小谷穀粉は、昭和7年に米穀製造販売店として創業しました。事業拡大に伴って和菓子原料・玄米茶の素・麦茶などの製造販売に進出し、現在に至っています。創業時より、米・穀物に関連した製品の豊富な取り扱い経験により、技術力の向上に努め、 麦茶業界でいち早く衛生的な除砂麦茶の量産化に成功しました。現在は、玄米茶の素・麦茶だけでなく、 緑茶・烏龍茶・健康茶・雑穀・特定保健用食品なども主力商品とし、お茶と穀物に特化して多岐にわたる製品をご提供しております。小谷穀粉は、常にお客様に必要とされる企業でありたいと考えております。私たちの喜びは当社に関わる全ての人々に 「小谷穀粉で良かった」と思ってもらう事です。

  • 株式会社 小谷穀粉
    代表取締役 小谷 和弘

当社の品質方針

「当社は生産及び販売活動において、関連する法規制を遵守するとともに安全と品質管理に徹し、
品質マネジメントシステムの構築と継続的改善によって、顧客満足の向上に努めます。」

小谷穀粉はお茶と穀物に特化し、「美味しく、豊かに、美しく。」を 追求します。

「O」only one お客さまにとって「唯一」の選択肢になりたいと願っています。
「S」Support 健やかな日々の食生活を「サポート」します。
「K」Kindness 勤務する社員に 「親切・優しさ・いたわり」をもって接します。


Odani Kokufun was founded in 1932, as a rice-production and sales business. Our business expanded to include the manufacture and sale of raw materials for traditional Japanese-style confectionaries (wagashi), roasted rice tea (genmai-cha), barley tea (mugi-cha), etc. Over our long and abundant years of experience handling rice and grain-related products, we at Odani Kokufun have constantly sought for and introduced technology improvements. In fact, our company was the first in the barley tea business to successfully mass produce hygienic, sand-free barley tea. Today, we offer numerous products in addition to roasted rice tea (genmai-cha) and barley tea (mugi-cha). Our offerings include Japanese green tea (ryokucha), oolong tea, "healthy" teas, grains, Foods for Specified Health Uses (FOSHU), and more. With our specialty in teas and grains, Odani Kokufun presents to the market a wide diversity of products. We seek to be a company that our customers need and love. Our deepest happiness comes from ensuring that all persons involved with our Company can say, "I'm so glad I chose Odani Kokufun!"

  • ODANI KOKUFUN CO., LTD.
    CEO Kazuhiro Odani

Our quality policy

We comply with related laws and regulations in production and sales activities, and also carry out high level of safety and quality control. We will continue to make our best efforts to improve customer satisfaction by building quality management system with continual efforts for improvements.

Odani Kokufun strives to consistently offer "deliciousness, abundance, and beauty"
in its domain of expertise, teas and grain products.

「O」only one We want to be the one and only choice of our customers.
「S」Support We support a healthy, daily food life for everyone.
「K」Kindness We always treat our hard-working employees just as we treat our customers: with kindness, gentleness, and caring.

会社概要

社名 株式会社 小谷穀粉
本社工場 〒781-8104 高知県高知市高須1丁目14-8
TEL.088-882-2645(代)
FAX.088-882-2655
東京営業所 〒101-0047 東京都千代田区内神田3丁目4-10氏家ビル4F
TEL. 03-5296-6978
FAX. 03-5296-6988
従業員数 200名
資本金 8,500万円
取引銀行 四国銀行 潮江支店/商工中金 高知支店

Corporate Profile

Company Name ODANI KOKUFUN CO., LTD.
[HEAD OFFICE/PLANT] 14-8 Takasu 1-chome, Kochi City, Kochi, 781-8104, Japan
TEL. +81-88-882-2645
FAX. +81-88-882-2655
[TOKYO OFFICE] UJIIE BLDG. 4F 4-10, Uchikanda 3-chome, Chiyoda-ku, Tokyo,101-0047, Japan
TEL. +81-3-5296-6978
FAX. +81-3-5296-6988

会社概要

昭和7年 高知市梅ノ辻で米穀製造販店を創業
昭和21年 高知市塩屋崎町で工場移転
昭和25年 高知市梅ノ辻に工場移設 穀粉、包装餅、穀茶工場に転換を図る
昭和40年 高知市高須に工場移転
昭和49年 包装工場及び倉庫新築
昭和50年 完全除砂麦茶「北極」シリーズを、業界のトップを切って発売
昭和51年 株式会社に組織変更 小谷利之助代表取締役
昭和52年 ヒートシール型ティーバッグマシンを導入し、
麦茶ティーバック製造のフルオートマチック製造を開始
昭和54年 事務所、倉庫及び商品用立体倉庫新築
昭和57年 包装工場及び資材倉庫を新築 ワンカップ用ティーバッグマシン導入
昭和62年 焙煎工場新築 玄米茶乾燥・焙煎機の一貫フルオート設備導入 麦茶焙煎機の増設
平成2年 小谷恭一代表取締役就任
平成5年 健康茶ティーバッグ用原料加工工場新築 ティーバッグ原料用焙煎機導入
平成7年 立体倉庫を新築 出荷プラットホーム、品質管理室、社員食堂、更衣室新築
平成8年 健康茶リーフ用工場新築 リーフ用焙煎機導入
平成11年 焙煎工場新築 焙煎機増設 包装工場新築 ワンカップ用ティーバッグマシン増設
ヒートシール型ワンカップ用ティーバッグマシン増設
平成13年 雑穀類専用加工工場新築 ヒートシール型ティーバッグマシン増設
平成14年 ワンカップ用ティーバッグマシン増設
平成16年 ノンステイブル型ティーバッグマシン導入
平成18年 特定保健用食品「食物繊維入り粉末緑茶」発売
平成23年 小谷和弘代表取締役就任
平成24年 東京営業所開設

Company history

1932 Established as a rice production and sales shop in the Umenotsuji district of Kochi City.
1946 Factory moved to Shioyazaki-cho in Kochi City.
1950 Factory transferred to Umenotsuji district of Kochi City. Factory modified to include production of grain flour, packaged mochi rice cakes, and grain teas.
1965 Factory moved to Takasu in Kochi City.
1974 Construction of new packaging plant and warehouse
1975 North Pole (Hokkyoku) series of completely sand-free barley tea (mugi-cha) is placed on the market, the first company to do so.
1976 Organizational change to stock (incorporated) company. Rinosuke Odani becomes company CEO.
1977 Introduction of heat sealing-type teabag machinery, and start of fully automated production of barley tea (mugi-cha) teabags.
1979 New construction of office, warehouse, and high rise-type product warehouse.
1982 New construction of packaging plant and raw materials warehouse. Introduction of teabag machinery for single-cup packages.
1987 New construction of roasting factory. Introduction of fully automated integrated drying and roasting machinery for roasted rice tea (genmai-cha). Introduction of additional barley tea (mugi-cha) roasting machinery.
1990 Kyoichi Odani becomes company CEO.
1993 New construction of healthy teas raw material and processing plants for teabag production.
1995 New construction of high-rise warehouse.
New construction of shipment platform, quality control laboratory, employee cafeteria, clothes-changing rooms.
1996 New construction of factory for healthy teas leaf packaging. Introduction of leaf-product roasting machinery.
New construction of roasting factory. Introduction of additional roasting machinery.
Construction of new packaging plant. Introduction of additional single cup-type teabag machinery.
1999 Introduction of additional heat sealing-type, single-cup teabag machinery.
2001 Construction of factory solely dedicated to the production of grain-based products.
Introduction of additional heat sealing-type teabag machinery.
2002 Introduction of additional single cup-type teabag machinery.
2004 Introduction of non-stapled type teabag machinery.
2006 Market launch of "dietary fiber with Japanese green tea powder,
" approved as a Food for Specified Health Uses (FOSHU).
2011 Kazuhiro Odani becomes company CEO.
2012 Launch of Tokyo Business Office.